RSS Youtube Facebook "Több mint 140 éve az érték a mérték!"
2020. január 25. Szombat
Pál
 

#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!

#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!Kedves Petrikesek!

Az iskolánkban immár másodszorra került megrendezésre a #petrikcodeweek nevet viselő rendezvénysorozat, amely most valóban egy hétig tartott. A hét folyamán nem csak saját diákjainknak kínáltunk izgalmas programokat.
 
Két partneriskolánkból látogattak ide a gyerekek: a szentmártonkátai Arany János Általános Iskolából, valamint az Újpesti Csokonaiból is 30-30 tanuló érkezett tanáraik kíséretében. Az idelátogató gyerekek több feladatot kaptak: először táblagépek használatával egy kérdéssorozatra kellett válaszolniuk, melyben azt kérdeztük tőlük, hogy mik azok a dolgok melyeknek segítségével boldogulni tudnak majd életük során. Illetve azt, hogy mi az a 3 szó, ami eszükbe jut a kódolás szó hallatán.
 
 
 
#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!
 
Majd egy iskolánkkal kapcsolatost kvízt töltöttek ki. Ezt követően 3 fős csoportokra osztottuk őket és a csapatok forgószínpad-szerűen oldották meg a feladatokat melyhez kaptak egy petrikes diákot segítőnek. Egy 3D-s tervező programot is kipróbálhattak és a legjobban sikerült tervet díjaztuk is.
 
Az egyik állomás keretében részt vehettek egy körbevezetésen, mely alatt megismerkedtek az iskola képzési lehetőségeivel. Ezután a Wallame, kiterjesztett valóságon alapuló alkalmazás segítségével kódkeresésre indultak - az előzetesen fényképekben elrejtett szavakból egy Petrik Lajosról szóló idézetet kellett összerakniuk. Ezek után egy általunk tervezett szabaduló szobában iskolánkat menthették meg a vérszomjas zombi hackerek támadásától.
 
Az udvaron két offline/unplugged kódolásos feladatot oldottak meg: az egyik a 3 majom volt, melynek lényege, hogy a csapat egyik tagjának bekötjük a szemét míg másiknak nem szabad beszélnie a harmadik pedig csak az elsőnek háttal állva mondhatja neki, hogy merre menjen és így kell megtalálniuk a pályán eldugott tárgyat. A másik feladat pedig egy őszi levélpályáról való kijutás volt, ahol rá kellett jönniük, hogy a 3 különböző színű levélhez milyen parancsot kell rendelni, hogy kijussanak (lényegében parancssort írtak ezzel) Végezetül pedig a drónok használatáról tudhattak meg többet, illetve fénykép is készült róluk.
 

 
 

 
Iskolánk csapatai a fent említett feladatok mellett egy angolos hajszával indították a hetet, mely több részfeladatból állt és megoldásukhoz telefonra volt szükségük a diákoknak. Igazi kihívás volt, hogy a befutó az igazgatói irodában volt - erre egy puzzle kirakásából jöhettek rá, melyen elrejtett QR kód mutatta az iroda ajtaját.
 
Nagy élmény volt, hogy az angolos hajsza után a csapatok videókonferencián vehettek részt a győri Mobility Digitális Élményközponttal iskolánk Webex boardján keresztül és az izgalmas előadás során megismerhették a központ által kínált digitális készségfejlesztési lehetőségeket.
 
A hetet egy nagyszabású bemutatóval zártuk, ahol a 15 petrikes csapat egy szakmai zsűri előtt mutatta be a munkáját.
 
Összességében egy olyan eseménydús hetet zártunk, amely tele volt új élményekkel és rengeteg érdekességgel.
 
És most nézzük a hetet számokban!
 
#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!
 
Milyen élményekkel tértünk haza?
olyan légkör uralkodott egész héten, hogy senki sem akart hazasietni, mindenki kicsit tovább akart maradni és még a részese lenni
a tanár-diák kapcsolatok újabb szintre léptek
a kísérő mentordiákok szociális készségei sokat fejlődtek
sikerült a kódolás körüli mítoszt lebontani
 
 

 
Hogy érezték magukat az általános iskolások? Íme pár visszajelzés
 
#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak! #petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak! #petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!
 
 
Még több fényképet találtok a live videókkal együtt iskolánk facebook oldalán.
Szilágyi Boróka, 12C
 
BMSZC Petrik Lajos Szakgimnázium

The webpage...

Contact

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolája
Address: 1146 Budapest, Thököly út 48-54.
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Phone: +36 1 343 4810
Fax: +36 1 343 6036