RSS Youtube Facebook "Több mint 140 éve az érték a mérték!"
2020. július 10. Péntek
Amália, Alma
 

#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!

#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!Kedves Petrikesek!

Az iskolánkban immár másodszorra került megrendezésre a #petrikcodeweek nevet viselő rendezvénysorozat, amely most valóban egy hétig tartott. A hét folyamán nem csak saját diákjainknak kínáltunk izgalmas programokat.
 
Két partneriskolánkból látogattak ide a gyerekek: a szentmártonkátai Arany János Általános Iskolából, valamint az Újpesti Csokonaiból is 30-30 tanuló érkezett tanáraik kíséretében. Az idelátogató gyerekek több feladatot kaptak: először táblagépek használatával egy kérdéssorozatra kellett válaszolniuk, melyben azt kérdeztük tőlük, hogy mik azok a dolgok melyeknek segítségével boldogulni tudnak majd életük során. Illetve azt, hogy mi az a 3 szó, ami eszükbe jut a kódolás szó hallatán.
 
 
 
#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!
 
Majd egy iskolánkkal kapcsolatost kvízt töltöttek ki. Ezt követően 3 fős csoportokra osztottuk őket és a csapatok forgószínpad-szerűen oldották meg a feladatokat melyhez kaptak egy petrikes diákot segítőnek. Egy 3D-s tervező programot is kipróbálhattak és a legjobban sikerült tervet díjaztuk is.
 
Az egyik állomás keretében részt vehettek egy körbevezetésen, mely alatt megismerkedtek az iskola képzési lehetőségeivel. Ezután a Wallame, kiterjesztett valóságon alapuló alkalmazás segítségével kódkeresésre indultak - az előzetesen fényképekben elrejtett szavakból egy Petrik Lajosról szóló idézetet kellett összerakniuk. Ezek után egy általunk tervezett szabaduló szobában iskolánkat menthették meg a vérszomjas zombi hackerek támadásától.
 
Az udvaron két offline/unplugged kódolásos feladatot oldottak meg: az egyik a 3 majom volt, melynek lényege, hogy a csapat egyik tagjának bekötjük a szemét míg másiknak nem szabad beszélnie a harmadik pedig csak az elsőnek háttal állva mondhatja neki, hogy merre menjen és így kell megtalálniuk a pályán eldugott tárgyat. A másik feladat pedig egy őszi levélpályáról való kijutás volt, ahol rá kellett jönniük, hogy a 3 különböző színű levélhez milyen parancsot kell rendelni, hogy kijussanak (lényegében parancssort írtak ezzel) Végezetül pedig a drónok használatáról tudhattak meg többet, illetve fénykép is készült róluk.
 

 
 

 
Iskolánk csapatai a fent említett feladatok mellett egy angolos hajszával indították a hetet, mely több részfeladatból állt és megoldásukhoz telefonra volt szükségük a diákoknak. Igazi kihívás volt, hogy a befutó az igazgatói irodában volt - erre egy puzzle kirakásából jöhettek rá, melyen elrejtett QR kód mutatta az iroda ajtaját.
 
Nagy élmény volt, hogy az angolos hajsza után a csapatok videókonferencián vehettek részt a győri Mobility Digitális Élményközponttal iskolánk Webex boardján keresztül és az izgalmas előadás során megismerhették a központ által kínált digitális készségfejlesztési lehetőségeket.
 
A hetet egy nagyszabású bemutatóval zártuk, ahol a 15 petrikes csapat egy szakmai zsűri előtt mutatta be a munkáját.
 
Összességében egy olyan eseménydús hetet zártunk, amely tele volt új élményekkel és rengeteg érdekességgel.
 
És most nézzük a hetet számokban!
 
#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!
 
Milyen élményekkel tértünk haza?
olyan légkör uralkodott egész héten, hogy senki sem akart hazasietni, mindenki kicsit tovább akart maradni és még a részese lenni
a tanár-diák kapcsolatok újabb szintre léptek
a kísérő mentordiákok szociális készségei sokat fejlődtek
sikerült a kódolás körüli mítoszt lebontani
 
 

 
Hogy érezték magukat az általános iskolások? Íme pár visszajelzés
 
#petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak! #petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak! #petrikcodeweek: egy hét kódolás nem csak informatikusoknak!
 
 
Még több fényképet találtok a live videókkal együtt iskolánk facebook oldalán.
Szilágyi Boróka, 12C
 
BMSZC Petrik Lajos Szakgimnázium

Elérhetőségek

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma
OM azonosító: 203 058
Intézménykód: 051406
Levelezési cím: 1146 Budapest, Thököly út 48-54.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 343 4810
Fax: +36 1 343 6036