RSS Youtube Facebook "Több mint 140 éve az érték a mérték!"
2020. február 28. Péntek
Ákos, Bátor
 
 • Digitális Témahét

 • eTwinning iskola lettünk

 • A Petrik a 10. legjobb szakgimnázium az országban

 • Projektjeink

 • A merész vegyész

  A vegyészképzés nem csak az unalmas képletekről, hanem az izgalmas kísérletekről is szól. Jelentkezz te is vegyipari képzéseinkre ...

Tájékoztató az összefüggő szakmai gyakorlatról

Tájékoztató az összefüggő szakmai gyakorlatrólKedves Érintettek!

Mindazon tanulóinknak, akik intézményünkben a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény szerint kezdték meg iskolai rendszerű szakgimnáziumi tanulmányaikat, a szorgalmi időszakot követően (az iskola szervezésében: 2019.június 17-től  - július 12-ig) összefüggő nyári szakmai gyakorlaton kell részt venniük.

Az új OKJ alapján elkészült rendeletben megjelent szakképzési kerettantervek meghatározzák az összefüggő nyári gyakorlat óraszámát.

 • 10. évfolyam elvégzését követően 140 óra (napi 7 óra 4 hét)
 • 11. évfolyam elvégzését követően 140 óra (napi 7 óra 4 hét)
 • 1/13. technikusi évfolyam elvégzését követően 160 óra (napi 8 óra 4 hét)

Az adott évfolyam sikeres teljesítését követően a következő évfolyam megkezdésének feltétele az összefüggő gyakorlat elvégzése. A gyakorlat anyagát és az elvégzendő feladatokat az egyes szakokra érvényes kerettantervi leírások tartalmazzák. (azokban ÖGY betűjellel jelölve). A kerettantervek letölthetőek www.nive.hu web oldalról a /Szakképzési dokumentumok/ Szakképzési kerettantervek menüből.

A Szakképzési Törvény (Szt) és az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló rendelet rendelkezései szerinti, tanulót megillető juttatások, kedvezmények közül az adott tanuló gyakorlati képzésének időtartamára az alábbiakat biztosítja: kedvezményes étkeztetést, útiköltség-térítést, munkaruhát, egyéni védőfelszerelést, tisztálkodási eszközt és kötelező juttatásokat (Szt. 68. § (1))

GYAKORLAT TELJESÍTÉSE
A szakmai gyakorlat teljesítéséről a képzést folyatató szervezetnek Foglalkozási naplót kell vezetni, amely tartalmazza:
•    a szakmai tevékenységet tantárgyanként, az ezekre fordított időt
•    a tanuló értékelését
•    a tanuló részvételét
•    a tanuló mulasztását

Ha a tanuló szorgalmi időszakon kívüli összefüggő szakmai gyakorlati képzésről való igazolt és igazolatlan mulasztása meghaladja az összefüggő szakmai gyakorlati képzési idő (óraszám) húsz százalékát, a tanuló az évfolyam követelményeit nem teljesítette (magasabb évfolyamra nem léphet). Az igazolatlan mulasztás nem haladhatja meg az összefüggő szakmai gyakorlati képzési idő (óraszám) öt százalékát. Az igazolatlan mulasztást a tanuló pótolni köteles, arról a gyakorlati képzőhelyeknek az iskolát a szabályoknak megfelelően tájékoztatni kell.
A tanuló Munkanapló formájában rögzíti a fent felsorolt adatokat, gyakorlati tevékenységet, melyet a gyakorlati képzőhely aláírással és pecséttel lát el, hogy a tanuló elvégezte az összefüggő szakmai nyári gyakorlatot.
A gyakorlat teljesítésének igazolása, ezzel a munkanaplóval történik.

10. ÉVFOLYAM
A 10. évfolyamon tanulóknak lehetőség van a nyári gyakorlatot az iskolában teljesíteni. A gyakorlat programja a kerettantervi előírások alapján összeállított feladatokból áll. Az iskolai gyakorlat beosztásáról 2019. június 1-ig adunk tájékoztatást. Amennyiben a tanuló külső gyakorlóhelyen kívánja tölteni a szakmai gyakorlatát, akkor azt legkésőbb 2019. 03. 31-ig kell jeleznie.

11.,1/13. ÉVFOLYAM
A 11. és 1/13. évfolyamos tanulók szakmai gyakorlatát – a kiadott irányelvnek megfelelően –külső gyakorló helyen (gazdálkodó cégnél) kell tölteni. A szakmai gyakorlatra kötelezett tanulót foglalkoztató gazdasági szervezettel együttműködési megállapodást kell kötni. Az alábbi cégek esetén az iskola bonyolítja le az együttműködési megállapodás megkötését: Chinoin-Sanofi, EGIS, Richter, CEVA, Soneas Vegyipari Kft.

Együttműködési megállapodás a www.mkik.hu és a www.petrik.hu honlapon megtekinthető

 • Együttműködési megállapodással foglalkoztatott tanulók esetén vannak juttatások, melyeket a gyakorlat ideje alatt biztosítani kell számukra. (pl. 29055 Ft/hó pénzbeli juttatás, kedvezményes étkeztetés)
 • Az együttműködési megállapodást, minden olyan gazdálkodó szervezet tud kötni, akik szakképzési hozzájárulást fizetnek
 • Együttműködési megállapodást a cég, az iskola és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara írja alá.
 • A gazdálkodó szervezetek együttműködési hajlandóságága esetén javasolt a megállapodásban az összefüggő gyakorlat időintervallumát június 17. – augusztus 31. között meghatározni, ugyanis amennyiben valamilyen okból késedelmet szenved a gyakorlat tervezett ütemterve, ez esetben nem szükséges újabb megállapodást kötni.
 • EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS KÖTÉSÉNEK MENETE EGYÉNI SZERVEZÉS ESETÉN
 • A cég által kitöltött és aláírt Együttműködési megállapodást négy eredeti példányban a tanuló Bátki Ottilia gyakorlati oktatásvezetőnek (B111 szoba) adja le, vagy a cég postán elküldi az iskolának.
 • Ha szükséges az iskola kitölti a függelékben levő a tanulóra és a képzésre vonatkozó adatokat, így aláírás előtt ez ügyben fel lehet venni a kapcsolatot Bátki Ottilia gyakorlati oktatásvezetővel (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) aki beírja az adatokat az iskolai nyilvántartás alapján.
 • Az iskola aláírás után beküldi a Kamarának
 • az Illetékes megyei kamara (pl. Budapesten BKIK) aláírja és visszaküldi az iskolának valamint a cégnek.

Elérhetőségek

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma
OM azonosító: 203 058
Intézménykód: 051406
Levelezési cím: 1146 Budapest, Thököly út 48-54.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 343 4810
Fax: +36 1 343 6036