RSS Youtube Facebook "Több mint 140 éve az érték a mérték!"
2020. április 6. Hétfő
Vilmos, Bíborka
 

Training for LIFE - Olaszország

Training for LIFE - OlaszországKedves Tanárok és Diákok!

2015 februárjában lezajlott a „Training for LIFE: Leaderhip Initiative for Europe” elnevezésű Comenius-projekt nyolcadik nemzetközi partnertalálkozója az olaszországi Cassinoban. A magyar csapat diák tagjai Medve Orsolya (9.A), Környei Kitti (9.C) és Lőwy Natália (9.C) voltak. Az alábbiakban az általuk írt élménybeszámolót olvashatjátok:

2015. február 19. és 22. között lehetőségünk volt elutazni Olaszországba a Training For Life 8. találkozója alkalmából. Február 19-én reggel indult a repülőgép Olaszországba. A római reptéren ebéd után bevártunk még pár csapatot, és együtt elindultunk Cassinoba, ami Rómától és Nápolytól körülbelül 100-200 kilométerre van.

Első nap felfedeztük a környéket, aztán vacsorázni mentünk, miközben megérkeztek a dán diákok is. Második nap, a városházán lezajlott ünnepélyes megnyitó után minden ország előadta a prezentációját, majd megkezdődtek a csoportmunkák.

A csoportmunkák lényege, mindenképp a kommunikáció  volt. Ugyanazon országból érkező diákok nem kerülhettek egy csapatba, így mindenképp beszélni kellett a többiekkel a sikeres csapatmunka érdekében. Posztereket terveztünk a harmadik brosúrához, ami egy nagyszerű  és kreatív feladat volt. Nagyom élveztük a közös munkát, nagyon jó emberekkel kerültünk össze, és az ott megismertek közül 4-5 diákkal napi szinten tartjuk a kapcsolatot.

Délutáni programunk múzeumlátogatás volt. A múzeumban a II. Világháborúban zajlott Monte Cassino-i csata körülményeit és eseményeit mutatják be. Nem volt egy vidám kiállítás, viszont nagyon tanulságos is volt egyben látni, hogy milyen mértékű pusztításra képes az ember.

Következő nap ellátogattunk a Monte Cassino-i bencés kolostorba, amely gyönyörű volt belül, főleg a kis bazilika: aranyozott díszítés, festmények és freskók a falon, mozaik a padlón, orgona, márványborítás. Este, miután bemutattuk az elkészült posztereket, minden csapat megkapta a bizonyítványát.

Az utolsó nap római városlátogatás volt a program. Egész nap, a repülő indulása előtt Róma utcáit róttuk. Nagyon lelkes idegenvezetőnk volt, akivel az idő szűke ellenére is rengeteg nevezetességet megnéztünk, köztük a Colosseum, a Fórum, a Pantheon és a sajnálatos módon épp felújítás alatt álló Trevi-kút.  Az egész utazás alatt ezt a napot vártuk a legjobban. Szép volt és érdekes, igaz a nap végére nagyon elfáradtunk, de megérte.

Annyi minden történt ez alatt a pár nap alatt, hogy oldalakat tudnánk róla mesélni. Az ételek finomak voltak, igazi olasz ételeket kóstolhattunk meg ebben a pár napban.A hangulat, az emberek és a programok nagy része egyaránt érdekes volt, nagyon sok jó tapasztalattal gazdagodtunk. Összességében ez egy hatalmas élmény és tapasztalat volt számunkra. 

Elérhetőségek

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma
OM azonosító: 203 058
Intézménykód: 051406
Levelezési cím: 1146 Budapest, Thököly út 48-54.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 1 343 4810
Fax: +36 1 343 6036