Vegyipar

Kisérlet, minta vétel, mérés, számítások és még sok-sok más.

A vegyésztechnikus képzést neked ajánjluk, ha

Z

érdekel a kémia, a laboratóriumi vagy a vegyipari munka,

Z

probléma megoldásra képes szakemberré szeretnél válni,

Z

jól felszerelt iskolai szaklaborokban sajátítanád el az alapokat,

Z

digitális szemléletű, projekt alapú feladatokat oldanál meg,

Z

gyakorlathoz kapcsolnád az ismereteket, akár valódi munkakörnyezetben,

Z

két tanítási nyelvű képzésben szaknyelvi kompetenciáddal angol vagy nemzetközi környezetben is helyt szeretnél állni.

A technikumban az érettségire való készülés mellett szakmai tárgyakat is tanultok. Az első két évben vegyipari alapozásra kerül sor: a tanulók laboratóriumi munka és elméleti órák megismerkednek a vegyipari alapjaival. A szakasz ágazati alapvizsgával zárul. A tizenegyedik évfolyamon kezdődik a célirányos vegyésztechnikus képzés specifikus gyakorlatok és szakmai elmélet formájában szerves és szervetlen kémiát, általános kémiát, analitikát és biotechnológiát tanultok.

A környezetvédelmi technikus képzés során az utolsó, ötödik tanévben lehet szakosodni, szakmairányt választani.

5 0711 24 08 –Általános laboráns

Ez a neked való szakma, ha fő érdeklődési területed a laboratóriumi munka: mintát vennél, előkészítenéd és mérést végeznél, vagy szívesen állítanál elő vegyi anyagokat.

Technikusi tanulmányaid elvégzése után vegyipari üzemi-, minőségellenőrző, minőségbiztosító és kutató laboratóriumokban tudsz majd elhelyezkedni vagy a megszerzett tudásod szakirányú továbbtanulás esetén a felsőoktatási tanulmányaidban hasznosíthatod.

5 0711 24 08 – Termelési folyamatirányító

Ez a neked való szakma, ha érdekel a nagyüzemek működtetése: ipai folyamatokat hajtanál végre, irányítanál, ellenőriznél vagy készülékeket, berendezéseket üzemeltetnél.

Technikusi tanulmányaid elvégzése után gyógyszer- vagy vegyi anyag gyártásban, kőolajiparban technikusként vagy mérnökasszisztensként helyezkedhetsz el vagy a megszerzett tudásod szakirányú továbbtanulás esetén a felsőoktatási tanulmányaidban hasznosíthatod.