Kedves Petrikesek! 

Pénteken zárult a 4. #dthpetrik, a 30 tanórán, 5 napon át tartó Futuropia projekt: a csapatok péntek délelőtt folyamán az utolsó simításokat végezték kiadványaikon, mely a hét során végzett munkájukat foglalja össze. 11 órától pedig szakmai zsűri előtt versenyeztek az arany/ezüst/bronz fokozat eléréséért.

A zsűri tagjai a tanárokon, iskolavezetésen kívül az ELTE PPK-ról Salát Magdolna, aki évek óta nagy támogatója a munkánknak, dr. Albert Judit a BKK-tól, aki szakértő volt a szerdai napon, valamint korábbi VIP diákjaink, akik az előző években voltak a #dthpetrik meghatározó tagjai.

A szakmai zsűri az alábbi szempontok szerint értékelte a városok heti munkáját: 

  • Milyen okos megoldásokat tudtak alkalmazni a hét során? 
  • Mit profitáltak a szakértőkkel folytatott beszélgetésekből? 
  • Hogyan fejlődtek csapatként? 
  • Milyen kapcsolatot építettek ki a többi várossal, segítették-e őket a hét során?

Megtudtuk például, hogy Petrikújváros immár Újpetrikújváros, mert a Pajkaszegréttől kapott kölcsönből újjá tudták építeni városukat. A csapatok meséltek olyan nehézségekről is, mint például a városépítés közben átélt természeti csapások vagy a várost ért zombitámadások valamint az adók kivetéséből származó bonyodalmak.

Zsűritagjainktól idézünk

Lenyűgöző látni, mire képesek az ifjak, ha értelmes feladatot, tevékenységet kapnak. Csak kapkodtam a fejem, hányféle – számomra új – programot használtak, igyekeztem jegyzetelni azt is. Úgy gondolom, ez a hét volt az oktatás alfája és omegája, ami a tanórai keretek között nem tudott volna megvalósulni.

Dr Albert Judit, BKK

A külső szakértők komoly szakmai tudást osztottak meg a résztvevőkkel. A projekt megvalósítása a hónapok óta tartó digitális oktatás ellenére példaértékű volt! Sokat tanultam a tanulás tervezéséről és értékeléséről. Számomra az ilyen feladatokkal töltött órák adják a néha elfogyó lendület és hit utánpótlását: kiváló pedagógusok szuper projektekkel támogatják diákjaik fejlődését, a diákok pedig a legtöbb esetben vevők erre és, ahogy ma sokan fogalmaztak, kilépve a komfortzónából, tényleg tanulnak. Sok ilyen alkalmat kívánok még a kollégáknak és a diákoknak!

Salát Magdolna, ELTE PPK

Az idei DTH nekem összességében a 4. alkalmam volt, és akárcsak tavaly, most is szigorú zsűriszemmel csodálhattam a tanulók alkotásait. A csapatok tevékenységét bemutató 20 perces előadásokból én is olyan új ismereteket szereztem, melyeket aktívan használni fogok az egyetemi és szakmai munkásságom során. Jó látni a DTH kibontakozását, a résztvevők lelkesedését, és azt, hogy a bevont szakemberek mennyi értékes újdonságot tanítanak nekünk ezen az egy héten.

Bánóczi-Csernák Brúnó Gyula, volt informatikai technikus diákunk, VIP

Gratulálunk mindegyik városunknak, fantasztikus munkák születtek a 4. #dthpetrik során Futuropiában! Mert a jövőt mi építjük. A csapatok záró kiadványai itt tekinthetők meg:

 Az utolsó napon is összegyűltek a szervező tanárok és a mentorok egy kis meetingre, hogy megbeszéljek a nap élményeit. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott! Külön köszönjük a CNW Zrt.-nek az évek óta tartó kitüntetett figyelmet, mellyel iskolánk programjait támogatja. 

futoropia – pajka 3

Hogyan értékelték mentoraink a hetet?

Erdődi Fülöp

13.S

Én mindig is szerettem inkább a háttér feladatokért felelni és látni ahogy az olajozott gépezetként működünk együtt. Jól esett a tanárokkal összedolgozni és látni, hogyan fejlődünk mi és a csapatok is a hét során.  Már a tanári visszajelzés is bőven elegendő lett volna a hét lezárására, de az eredményhirdetések után az egyik csapattag megkeresett, hogy megköszönje az egész hetet, és végül is az ilyefajta visszajelzésekért dolgoztunk az elmúlt hetekben.

Jobb Gergely

11.A

Eleinte álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen programban fogok részt venni, ugyanis nem igazán volt soha affinitásom az informatikához, a powerpointokon és word dokumentumokon túl. Úgy éreztem első nap, hogy egy homokszem vagyok a gépezetben, illetve, hogy nem is tudom mire vállalkoztam. Szerencsére ez az elméletem nagyon hamar megdőlt, ugyanis ilyen gördülékenyen nagyon kevés alkalommal tudtam együtt dolgozni egy csapattal! Egy hatalmas élmény volt, mind nekem, mind a csapatomnak és el se tudom mondani, hogy mennyire hálás vagyok, hogy részese lehettem, illetve mennyire hálásak a csapattagok, hogy részesei lehettek ennek az egész komplex programnak. Jövőre találkozunk!

Nagy Adrienn

11.A

Az első napok nehezebben indultak de a vége annál jobban zárult. Voltak nehézségek a csapat munkába de szerintem mindent megoldottunk tudásunk szerint .Próbáltam én is a tőlem legjobbat hozni és segíteni a fiúk munkáját. Nem vagyok informatikus és szakmailag nem volt mindig rálátásom volt a munkájukra, de igyekeztem utánajárni és ezekben is segíteni őket. Tanárainktól akárhányszor elakadásba ütköztünk vagy valami problémába rögtön segítséget kaptunk. Mindenki nagyon segítőkész volt. Nagyon sok kedves és szorgalmas embert ismertem meg. Itt szerintem amire mindenki a legbüszkébb lehet az a csapatok kiemelkedő teljesítménye. Remélem jövőre is látjuk egymást akár már személyesen is és nagyon várom a következő fordulót. 🙂

Pocsai Béla

10.A

A hét közben sok új dolgot próbáltak ki a csapattagok, ezáltal sok új dolgot tanultak. Például eleinte a Sway-t nem akarták kipróbálni, de egy kis biztatás után belelendültek, és fantasztikus végeredményt értek el vele.
A hét nem csak a munkáról szólt, jót is szórakoztunk közben: amikor a himnusz zenéjét írtuk meg, vagy amikor egy ház egy játékon belüli hiba miatt lesüllyedt 50 méterre a föld alá és amikor lebontottuk az egész várost hogy újra tervezzük. Összegezve a hét nagyon jó volt sok újat tanultunk.

Végezetül pedig köszönjük az összefoglaló videót Várkonyi Borisznak:

Találkozunk jövőre is!