Kedves Petrikesek! 

Az idei 4. #dthpetrik 2. és 3. napján folytatódtak és bonyolódtak a városvezetési teendők. A keddi feladatok fókuszában a környezettudatos városfejlesztés állt, így a nap végére készültek energiaellátó egységek 3D-ben, városi etikettszabályzat, lefektettük a városi közösségi kultúra építőköveit. Ezen a napon két szakértői megbeszélés is zajlott: Dr. Molnár István Jenő és Dallos Endre, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület tagjai a városbiztonsággal, környezetszenzitív bűnmegelőzéssel kapcsolatos kérdésekben adtak tanácsokat,  Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport tagja az éghajlatvédelem és energiafogyasztás témakörében segített. Dallos úrtól megtudtuk például, hogy “egy okosváros nem attól okos, hogy teleaggatjuk digitális kütyükkel, hanem hogy okosan szervezzük meg a felépítését és a közlekedését”. Diákjaink egy új kifejezést is alkalmaztak a megbeszélés során, melyet a BEVE képviselői, nagy örömmel fogadtak és ígérték, hogy ezt fogják majd alkalmazni a továbbiakban, azaz okos városok helyett a “logikus város” kifejezést, mivel ez sokkal testhezállóbban fejezi ki azt amiről egy városfejlesztének szólnia kéne.

A szerdai napon Kemenesi Ágoston, a MOBILITY – GYŐR Digitális Élményközpont oktatója tanított meg minket okoskukát készíteni micro:bittel, majd a külön csatornában a nap folyamán közlekedési csomópontokat építettek a közlekedésfejlesztési biztosok. Fontos üzenete volt a foglalkozásnak, hogy “a programozó nem magányos bozótharcos, hanem csapatban tud igazán kiemelkedőt alkotni” – melynek bebizonyítása a témahét kiemelt célja is . 

Ezzel párhuzamosan a másik két szakértői csatornában Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport tagja, valamint dr Albert Judit a BKK-tól segítette a csapatokat a közlekedés megszervezésében, az akadálymentesítési és fenntarthatósági szempontok figyelembevételével. A szakértők rengeteg jó tanáccsal, a hétköznapi életből vett példákkal,  jó gyakorlatokkal látták el a diákokat, melyet a nap főfeladatában is be tudtak illeszteni. Ezen a napon egy Okos Kresz készítése volt a fő feladat, valamint elkezdtük a készülődést a csütörtöki híradó forgatására, a pénteki záró bemutatókra. Volt VIP diákjaink nélkül sem sikerülne az idei témahét ilyen gördülékeny megszervezése, nagy köszönet Rekenei Zolta végzett technikus tanulónknak, aki moderátori szerepet vállalt az egyik szakértői csatornában.

Nem szabad elfeledkezni a városfejlesztési bizottságok munkájáról sem, akik Futuropia régiót építik kooperatívan a Simcity játék keretein belül: nem csak segítik egymást munkáját (gazdasági együttműködéssel, pénzügyi kölcsönnel), olyan elemekkel harcolnak, mint tornádó vagy földrengés, a lakosaik jólétét is biztosítaniuk kell, például racionális törvényekkel és megfelelő adók kivetésével. 

Íme pár kép ízelítőnek az első napok történéseiből és egy rövid összefoglaló videó a hétfő-keddi történésekről.