Kedves Érettségizők! 

Az Oktatási Hivatal nevében szeretnénk tájékoztatni az iskolánkban vizsgázó tanulókat az érettségi szóbeli vizsgaszervezés során, az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján javasolt, alkalmazandó biztonsági intézkedésekről.

Az érettségi szóbeli vizsgák lebonyolításában:

Az érintett iskolaépületekben a belépés általános szabályai érvényesek.

A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgák megkezdése előtt, a vizsgák alatt és után a vizsgázók az épületben és a várakozó helyiségekben ne csoportosuljanak, az egészségügyi szabályokat tartsák be.

Minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, amelynek használata fontos a fertőzések megelőzése érdekében. Kérjük, ennek rendszeres használatára hívják fel a vizsgáztatók, a vizsgán közreműködők és a vizsgázók figyelmét is.

A vizsgateremben a jelen lévő személyek között a minimum 1,5 m távolság biztosítása a vizsgázók közötti fertőzés kockázatát minimalizálja. A szóbeli vizsga megszervezésekor beosztásakor és vizsgaterem berendezésekor erre kiemelt figyelemmel kell lenni.

Javasolt, hogy a vizsgaelnök a vizsgaszabályzat 35. § (1) bekezdésében szabályozott jogával élve – az egészségügyi kockázatra való tekintettel – a vizsga nyilvánosságát zárja ki.

A védőmaszk viselése a vizsgázók számára

  • az épületben való tartózkodás, várakozás ideje alatt kötelező,
  • a szóbeli vizsgán a felkészülés ideje alatt ajánlott, de nem kötelező,
  • a szóbeli felelet során nem kötelező.

A vizsgabizottság tagjai és vizsgán közreműködők számára a védőmaszk viselése kötelező.

A vizsgák lebonyolítása egyes részleteiben (személyazonosság igazolása, segédeszközök ellenőrzése stb.) a hétköznapi élet során (vásárláskor, személyes ügyintézéskor) alkalmazott, a személyes kontaktust minimálisra csökkentő eljárások alkalmazandók a megfelelő biztonságos távolság megtartásával.

Oktatási Hivatal