Informatika és Távközlés

Programozás, Hálózatok, Elektronika, 3D nyomtatás, Robotika és még sok-sok más.

Az informatikai technikus képzést neked ajánljuk, ha

Z

a 21. századi készségeid szeretnéd fejleszteni,

Z

meg szeretnéd szilárdítani a digitális írástudásodat,

Z

egy olyan képzést keresel, mely hidat épít a jövőbe és egy versenyképes szakmát ad a kezedbe,

Z

projektalapú oktatásban szeretnél részt venni nem csak tanórai keretek közt, hanem hazai és nemzetközi programokban is,

Z

izgalmas tematikus hetekben tennéd próbára a tudásod egyénileg és csapatban is,

Z

nyitott vagy a kihívásokra,

Z

olyan környezetben szeretnél tanulni, ahol a valós világot modellezzük le és a valós életből vett problémákat oldunk meg,

Z

szeretnél megtanulni rendszerszinten gondolkozni.

A technikumban az érettségire felkészítő tárgyak mellett szakmai tárgyakat is tanultok. Ennek keretében a képzés első két évében az informatikai és távközlés ágazati alapoktatásban vesztek részt, aminek a végén ágazati alapvizsgát tesztek. A tizenegyedik évfolyamtól kezdődően a  Szoftverfejlesztő és -tesztelő illetve a Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmai tárgyait tanuljátok. Megismerkedtek a programozás és hálózatok alapjaival, a nagyvállalatok hálózati eszközeivel, a szoftverteszteléssel, a mobil programozással és felhőszolgáltatások üzemeltetésével.

A technikus képzés során iskolákban két szakmairányt lehetséges választani.

5 0613 12 03 – Szoftverfejlesztő és -tesztelő

Ez a neked való szakma, ha érdekel, hogyan kelnek életre a mindennapjainkban használt alkalmazások, legyen szó asztali gépről vagy mobilról.

Technikusi tanulmányaid elvégzése után el tudsz helyezkedni informatikai vállalatoknál programozóként, szoftvertesztelőként vagy folytathatod a képzésedet a felsőoktatásban, de már biztos alapok birtokában.

5 0612 12 02 – Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

Ez a neked való szakma, ha érdekel, hogyan épül fel a kis- és nagyvállalatok hálózata, mit jelent azok karbantartása és üzemeltetése, ha érdekel, hogyan használják ki a vállalatok a felhőszolgáltatások nyújtotta lehetőségeket.

Ha elvégezted a képzést, cégeknél tudsz munkát vállalni informatikai rendszergazdaként, hálózatüzemeltetőként vagy folytathatod a képzésedet a felsőoktatásban, de már biztos alapok birtokában.

Szakmai képzésések, ráépülések

06135002 – Mobilalkalmazás fejlesztő

Az okostelefonok és tabletek ma már a legtöbbet használt informatikai eszközöknek számítanak, így kiemelkedő jelentősége van a mobil platformokra készült natív alkalmazásoknak. A mobil alkalmazásfejlesztő legalább technikusi szintű tudással és készségekkel rendelkező szoftverfejlesztő, aki képes natív Android vagy iOS-alapú mobil alkalmazások fejlesztését elvégezni. Önállóan elvégzi egyszerű vagy közepesen komplex mobil alkalmazás teljes kivitelezését, csapatban nagyobb komplexitású mobil alkalmazások egyes komponenseit fejleszti. Ismeri a mobil fejlesztéshez szükséges programozási nyelvek valamelyikét (Kotlin, Java vagy Swift). Magabiztosan ismer és használ legalább egy iOS vagy Android alapú mobil alkalmazásfejlesztésre alkalmas platformot (Android Studio, XCode stb.). Tisztában van a mobil alkalmazásfejlesztési alapelvekkel. A mobil platformokon használt tipikus vezérlők és szerkezeti elemek alkalmazásával különböző képernyőméretek és pixelsűrűségek esetén egyaránt optimális megjelenést biztosító felhasználói felületet alakít ki. Szükség esetén multimédia komponenseket használ videó- és hang lejátszására alkalmas komponensek fejlesztéséhez. RESTful architektúrájú rendszerekben REST API kliens funkciót valósít meg a mobil alkalmazáson belül. Adatokat kezel lokális adattárolás, külső adatbáziskapcsolat vagy BaaS (Backend-as-a-Service) használatával. Munkája során jelentkező problémákat önállóan oldja meg webes kereséssel és internetes tudásbázisok használatával. Az új technológiák alkalmazására nyitott, tudását folyamatosan fejleszti. Szakmai témákban hatékonyan kommunikál magyarul és angolul egyaránt.

06135001 – Webfejlesztő

A napjainkban készülő szoftverek túlnyomó többsége ma már webes környezetben működik, ezért napjainkban egyetlen programozó vagy szoftverfejlesztő sem nélkülözheti a webes technológiák ismeretét. A webfejlesztő legalább technikusi szintű tudással és készségekkel rendelkező szoftverfejlesztő, aki általános programozási tudásán felül képes webes környezetben működő alkalmazások fejlesztését elvégezni. Önállóan képes egyszerűbb vagy közepesen komplex webes alkalmazás teljes kivitelezésére, beleértve a szerveroldali komponens (backend) elkészítését, a kliens oldali komponens (frontend) programozását, illetve a kapcsolódó adatbázis-kezelési séma kialakítását. Csapatban elvégzi komplexebb webes rendszerek backend vagy frontend komponenseinek, vagy azok részkomponenseinek önálló kivitelezését. A fenti feladatok elvégzéséhez magabiztos és naprakész tudással és gyakorlati készséggel rendelkezik a legfontosabb webes technológiák területén. Szabványos weboldalakat készít HTML5 leíró nyelven, weboldalakat formáz CSS3 stíluslapok segítségével. Dinamikus weboldalak programozását végzi JavaScript nyelven. Kliens oldali alkalmazásokat készít JavaScript keretrendszer segítségével (pl. React, Vue, Angular). Szerveroldali alkalmazásokat készít arra alkalmas nyelv vagy keretrendszer segítségével (pl. Node.js, PHP, Laravel, Spring stb.) Munkája során jelentkező problémákat önállóan oldja meg webes kereséssel és internetes tudásbázisok használatával. Az új technológiák alkalmazására nyitott, tudását folyamatosan fejleszti. Szakmai témákban hatékonyan kommunikál magyarul és angolul egyaránt.

Nézd meg bemutatkozó kisfilmünket: