tanevnyito
Kedves Petrikesek! 

Az előző években versenyzőként vettünk részt a CodeWeeken és már akkor nagyon élveztük a különböző feladatok megoldását. Idén pedig az a megtiszteltetés ért minket, hogy szervezőként vehetünk részt a témahéten – miután a Digitális Témahéten már bizonyítottunk mentorként. A programsorozatot megelőzte a sok hetes tervezés és ötletelés. A megbeszéléseken arra törekedtünk, hogy a tavalyihoz képest hasonlóan kreatív és változatos feladatokat találjunk ki az idei résztvevőknek. Kiemelt célunk, hogy minél több nem informatikus és lány diákot szólítsunk meg, ezért nagyon örültünk, hogy idén a résztvevők 38%-a lány tanuló. 

Hétfő délelőtt a csapatok megismerhették a mentorukat és elkezdődött a játékos tanulás. Az első nap az időgép rajtjáról szólt: az aznapi feladatok keretein belül a résztvevőknek készíteniük kellett egy 3D tervet az időgépükről, valamint egy hozzáillő logót. Délután pedig lehetőségük adódott részt venni egy webináriumon, melynek támogatója a kanadai Microsoft volt. Innen is köszönjük a Cobblestone Collective-nak, hogy partnerünk volt és jelentkező diákjainkat bevezették az Excelben történő pixel art készítésbe. Az alkotások hamarosan megtekinthetők lesznek az A épület 2. emeletén kiállítás formájában. 

A napi feladatok mellett minden nap tantárgyközi kihívásokat is teljesíthetnek a diákok, valamint a már hagyománnyá vált easter (dino) egg is kereshető minden nap a honlapon.

A második napon fény derült a verseny jelenlegi állására. A csapatok nagyon ügyesen szerepeltek, az első és a 6. helyezettet mindössze 8 pont választja el egymástól.

Kedden az időutazók a középkorba csöppentek: a lelkes diákoknak egy androidos iránytűt kellett programozniuk  és a korhoz illően személyre szabniuk GPS-hez hasonló hanganyaggal. A résztvevők élvezték a napot és tetszett nekik, hogy kompetenciáik alapján feloszthatták egymás között a feladat részeket, még ha volt is, akiket a programozás elsőre megrémített. Köszönjük Budaházi Bence tanár úrnak, hogy játékos módon vezette be a résztvevőket az MIT companion rejtelmeibe,

A verseny állása a 2. napon:

Köszönjük a hangulatot szuperül visszaadó fotókat Preisler Andrásnak (10E) és Bartha Álmosnak (11D). 

A cikket írta a szervező diákok nevében Tóth Blanka (10E)