Tájékoztatás az október 1-től életbe lépő iskolai járványügyi intézkedésekről

2020. október 1-jétől a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően a szakképző intézmény épületébe való belépéskor lázmérés kötelező mind a tanulók, képzésben részt vevők, mind az oktatók és az intézmény más alkalmazottai tekintetében.

Amennyiben valakinél az országos tisztifőorvos által határozatban meghatározottnál magasabb testhőmérséklet, vagy a fertőzésre utaló más jellemző tünet jelentkezik, az intézménybe nem léphet be, illetve haladéktalanul otthonába kell távoznia és a háziorvosával a kapcsolatot felvennie.

Továbbá, a Kormány 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről 5. §-a (1) értelmében a szakképző „intézmény területére

  • az ott foglalkoztatott személyen,
  • az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen,
  • a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn,
  • a gyermeken, illetve a tanulón és
  • a gyermeket, illetve a tanulót [..] kísérő nagykorú személyen

kívül más személy nem léphet be”.

Ennek értelmében, aki nem a szakképző intézmény polgáraként kíván ügyet intézni a szakképző intézményben, elsősorban telefonon vagy elektronikus úton (e-mailben) kell intéznie az ügyet. Amennyiben a személyes jelenlét elengedhetetlenül szükséges az ügyintézéshez, előzetesen időpontot kell egyeztetni a szakképző intézménnyel.

Iskolavezetés