Kedves Petrikesek! 

A VÁLTOZÁSHOZÓK a DIA projektje, amelyben iskolánk diákjai lehetőséget kaptak arra, hogy számukra fontos problémákról egyenrangú partnerként kezdeményezzenek párbeszédet olyan szereplőkkel, akikkel kölcsönösen hatást gyakorolhatnak egymás véleményére és nézőpontjára.

A workshopok során a fiatalok kreatív és változatos eszközökkel térképezhették fel a számukra legfontosabb problémákat és mentorokkal konzultálva ötleteket dolgozhattak ki azok megoldására.

A DIA trénerei 2 alkalommal tartottak egy-egy 4 órás workshopot az iskolákban a 9.A és 9.E osztályokban, ezt követően a két osztályban további 3 alkalommal került sor másfél órás foglalkozásokra, ahol a csapatok tovább dolgozhattak ötleteiken, projektterveiken.

 A program végén a legjobb projekttervek kerültek be egy iskolai ötletversenybe, mely egy háziverseny formájában került megszervezésre, ahol az iskolavezetés, a Petrik DÖK és a DIA önkénteséből álló zsűri döntött a legizgalmasabb, legrelevánsabb projektről, mely továbbjutott az országos online döntőbe.

Az online döntőre 2022. február 1-én került sor, ahol az ország 5 iskolájának nyertes csapatai vettek részt és mutatták be projektötleteiket. Nagy örömünkre a megmérettetésben a 9.A-s Petrikes csapat 2. helyezést ért el.

A csapatról és a projekttervről

Az IKSZ csapat tagjai: Botlik Regina, Kelemen Sarolta, Szives Ilona Tünde, Velencei Zsófi a 9.A-ból

A program a „Legyen miénk az iskola – felelősebb diákságot!” nevet kapta, melyben a diákok egy olyan problémát dolgoztak fel, mely a petrikesek mindennapjait érinti, miszerint a diákok az iskola épületét nem érzik magukénak, emellett sokuknak gondot jelent az iskolai közösségi szolgálat időbeni teljesítése. Az 50 óra elvégzésére sajnos a vírushelyzet miatt még kevesebb lehetőség adódik külsős helyszíneken, így ezzel az ötlettel ezen is segíteni lehetne.

A súlyosabb probléma, hogy a diákok közül sokan az otthonosságérzet hiánya miatt, inkább a rongálás mellett döntenek, nem törődve az épülettel vagy a berendezések épségével. A csapat ez ellen szeretne valahogy tenni. Céljuk, egy olyan mozgalom létrehozása melyben az iksz órákért cserébe az iskolát otthonosabbá tegyék. A mozgalomhoz bármely petrikes diák, tanár szülő jelentkezhet segíteni kicsinosítani az iskolát.  A lányok a programhoz egy ütemtervet is kidolgoztak: a mozgalomhoz hétközben keddenkét 15-18 óráig lesz lehetőség csatlakozni, valamint havonta 1 előre meghirdetett szombati napon is.

Hisszük, hogy minőségi fejlesztések sokat hozzátennének a diákok otthonosságérzetének kialakításához, hiszen a legtöbb időt otthonukon kívül itt töltik, az iskola falain belül. A tervek közt szerepel raklapbútorok készítése, színes párnák varrása, a folyosói ülőhelyhiány kiküszöbölése érdekében, falak lefestése a színesebb, komfortosabb környezetért és a „Fogadj örökbe egy növényt” projekt is. Mindezekkel segíteni lehetne a tanárokat és a diákokat abban, hogy jobban érezzék magukat a bent töltött órák alatt, mert kellemesebb környezetben kiegyensúlyozottabban és koncentráltabban tudják elvégezni a feladataikat.

A verseny során bemutatott prezentációt itt lehet megtekinteni.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődő „változáshozót”.

A programra az itt található űrlapon, vagy személyesen a lányoknál tudtok jelentkezni!

Botlik Regina 9.A, Kulcsár Anikó